Ideaal voor zomer en winter vakantie

Zanzibar is een prachtige bestemming voor een vakantie, vooral als je op zoek bent naar witte zandstranden, kristalhelder water en een rijke cultuur. Het is een eiland in de Indische Oceaan, gelegen voor de kust van Tanzania.

Zanzibar staat bekend om zijn idyllische stranden. De meest populaire stranden zijn Nungwi, Kendwa, Paje en Matemwe. Elk strand heeft zijn eigen charme en biedt verschillende activiteiten, zoals snorkelen, duiken, kitesurfen en traditionele zeilboottochten met een dhow.

Zanzibar
Zanzibar

Klimaat

Zanzibar heeft een tropisch klimaat met hoge temperaturen gedurende het hele jaar. De gemiddelde dagelijkse temperaturen liggen tussen 25°C en 33°C. De luchtvochtigheid is over het algemeen hoog, vooral tijdens de regenachtige seizoenen. Er zijn twee belangrijke seizoenen in Zanzibar:

Droog seizoen (juni tot oktober): Dit is de beste tijd om Zanzibar te bezoeken. Het weer is meestal zonnig en droog, met weinig kans op regen. De temperaturen zijn aangenaam, en de zee is kalm, wat ideaal is voor activiteiten zoals duiken en snorkelen.

Regenseizoen (november tot mei): het ervaart twee regenseizoenen: de korte regens van november tot december en de lange regens van maart tot mei. Tijdens deze periodes kunnen er korte maar intense regenbuien vallen. Het kan ook benauwd zijn, maar de natuur op het eiland is dan prachtig groen en weelderig.

Taal

De officiële talen van Zanzibar zijn Swahili (Kiswahili) en Engels. Swahili is de meest gesproken taal en wordt gebruikt in het dagelijks leven, in de media en als een lingua franca tussen mensen met verschillende moedertalen. Engels wordt veelal gebruikt in officiële documenten, in het onderwijs en als taal van handel en toerisme.

De geschiedenis van Zanzibar

Zanzibar heeft een rijke en gevarieerde geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Vanwege zijn strategische ligging in de Indische Oceaan werd het eiland al vroeg bezocht door handelaren uit Azië, het Midden-Oosten en later ook Europa. Enkele belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van Zanzibar zijn:

Arabische invloed: In de 9e eeuw vestigden Arabische handelaren zich op Zanzibar en het eiland werd een belangrijk centrum voor handel in specerijen en slaven. De Arabische invloed is nog steeds zichtbaar in de cultuur, architectuur en taal van het eiland.

Portugese overheersing: In de 15e eeuw kwamen de Portugezen naar Zanzibar en bouwden er een fort. Ze gebruikten het eiland als tussenstop op hun handelsroute naar Indië. Na enige tijd werden ze echter verdreven door de Omani Arabieren.

Omani overheersing: In de 17e eeuw namen de Omani Arabieren Zanzibar over en vestigden ze hun sultanaat. Zanzibar werd een belangrijk centrum voor de slavenhandel en de productie van specerijen, vooral kruidnagel en nootmuskaat.

Britse invloed: In de 19e eeuw kwamen de Britten tussenbeide en sloten ze verdragen met de Omani-sultan om de slavenhandel te beperken. In 1890 werd Zanzibar een Brits protectoraat.

Onafhankelijkheid: In 1963 werd Zanzibar onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en op 12 januari 1964 werd het een republiek. Op 26 april 1964 fuseerde het met het vasteland van Tanganyika om de Verenigde Republiek Tanzania te vormen, waarbij Zanzibar een semi-autonome status behield.

De geschiedenis heeft het eiland gevormd tot wat het vandaag is, met een unieke mix van culturen en tradities die bezoekers kunnen ervaren tijdens hun verblijf.

Cultuur

Zanzibar heeft een overwegend islamitische bevolking. Houd rekening met de lokale tradities en gewoonten, zoals het dragen van passende kleding in religieuze gebieden.

Bezienswaardigheden

Stone Town: Dit is de historische kern van de city en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Slenter door de smalle straatjes, bewonder de unieke architectuur met Arabische, Indiase en Afrikaanse invloeden, en bezoek de lokale markten, ambachtelijke winkels en musea.

Zanzibar
Zanzibar

Spice Tour: Zanzibar staat bekend als de ‘specerijeneilanden’ vanwege de overvloedige productie van kruiden en specerijen. Doe een spice tour om te leren hoe kruiden zoals kruidnagel, kaneel, nootmuskaat en vanille worden verbouwd en geoogst.

Prison Island: Maak een boottocht naar Prison Island (Changuu Island), waar je reuzenschildpadden kunt zien en kunt ontspannen op het witte zandstrand.

Duiken en snorkelen: Zanzibar biedt een spectaculaire onderwaterwereld met kleurrijke koralen en een overvloed aan zeeleven. Populaire duikplekken zijn Mnemba Atoll, Leven Bank en de Big Wall.

Dhow-cruises: Geniet van een romantische zonsondergang op een traditionele dhow-boot. Deze zeilboten nemen je mee op een ontspannen tocht langs de kust.

Culinair Zanzibar

Proef de lokale Swahili-gerechten en geniet van de verse zeevruchten. Probeer zeker de overheerlijke pilau (rijstgerecht gekruid met specerijen) en Zanzibar pizza’s, een unieke lokale lekkernij.

De culinaire scene van Zanzibar is rijk aan smaken en invloeden vanwege de diverse culturele achtergronden van het eiland. Als een van de “specerijeneilanden,” staat het bekend om zijn gebruik van exotische kruiden en specerijen in de keuken.

Hier zijn enkele heerlijke gerechten

Pilau: Dit is een traditioneel Swahili-rijstgerecht bereid met basmati-rijst, vlees (vaak kip of rundvlees), en een mix van specerijen zoals kaneel, kruidnagel, kardemom en komijn. Vaak geserveerd met een bijgerecht van plantaardige curry.

Urojo (Zanzibar Mix): Een populair streetfood-gerecht dat bestaat uit een hartige soep gemaakt van aardappelen, groene bananen, eieren, vlees en diverse kruiden. De soep wordt vaak geserveerd met een assortiment aan toppings. Zoals gebakken chilisaus, gebakken aardappelen, uien, kokosvlokken, en citroen.

Biryani: Een gerecht van rijst met vlees (meestal kip of geit) en een mengsel van kruiden, waaronder saffraan, gember, knoflook, uien, kardemom en kaneel. Biryani wordt vaak geserveerd met een raita (gekruide yoghurtdip) om het geheel te verzachten.

Veel zeevruchten

Als eiland heeft Zanzibar toegang tot verse zeevruchten. Probeer lokale gerechten zoals gegrilde vis, in kokosmelk gestoofde garnalen (Pweza wa nazi), en krabcurry.

Chai ya Tangawizi: Deze kenmerkende Zanzibar-thee is een mix van zwarte thee, gember, kruidnagel en kardemom. Deze thee is een heerlijke en opwarmende drank die vaak wordt geserveerd met snacks zoals mandazi (lokale beignets).

Bijzonder ontbijt

Marahagwe: Een populair ontbijtgerecht bestaande uit gekookte bonen, vaak geserveerd met een bijgerecht van gekookte bananen, gekookte cassave of rijst.

Accommodaties

Zanzibar biedt een breed scala aan accommodatie-opties, van luxe resorts tot budgetvriendelijke hotels en gezellige guesthouses. Afhankelijk van je budget en voorkeuren, kun je een accommodatie kiezen die bij je past.

Zanzibar hotel
Zanzibar hotel

Wij bieden vele prachtige hotels nabij de zee waar je heerlijk kunt genieten. Zoals gezegd voor elke portemonnee hebben wij een goede keuze. De meeste reizen die wij aanbieden is inclusief de vlucht en bij velen is all inclusive mogelijk. Zodat je weet wat je kwijt bent als je met vakantie naar Zanzibar gaat.

Avontuurlijke vakantie Zanzibar

Hou je niet alleen van zonnen, op het strand zitten, boekje lezen en niets doen…. dan kan je ook een avontuurlijke rondreis boeken . Dan ontdek je Tanzania, Oeganda en Zanzibar. Prachtige reizen waar je alles combineert: meerdere landen leren kennen, andere culturen, natuur, eten en drinken, de mensen en talen….. gewoon eens doen. Wel hebben goede reviews.